Home
Geproefde Bieren
Bierglazen
Links
Logo's
Merknamen
Zolder
Contact


UITSLAG
LEKKERSTE BOKBIER


5 JAAR BOKBIER PROEVEN


GEPROEFDE BOKBIEREN 2006
SPEPTEMBER-DECEMBER 2006

Dit seizoen 48 verschillende bokbieren geproefd.


ALFA BOKBIER (6,5%) De kleur is, in vergelijking met andere geproefde bokbieren, veel lichter van kleur. De smaak is opvallend minder zoet en droog. De body is wat smal en dat maakt dit bokbier wat aan de magere kant qua blijvende indruk dan. Verder is dit bier wel lekker doordrinkbaar en redelijk toegankelijk.
AMSTEL BOCKBIER (6,5%) Een aantal jaren geleden gekozen als beste bokbier van Nederland. En dat was/is niet voor niets. Een mooi aroma in de neus, je ruikt duidelijk de mout met een caramelaccent. De kleur is rood/bruin met warme gloed. De smaak is lekker droog en net niet te zoet. Zeker uitgebalanceerd te noemen. En de nasmaak is licht kruidig/bitter te noemen.
ANCHOR BOCKBEER (5,5%) Zolang er nog geen duidelijke wettelijk vastgestelde omschrijving is voor Bokbier mag iedere brouwer dit begrip gebruiken in de breedste zin des woords. Dit bokbier is bijna gitzwart met een beigeachtige schuimkraag. Zeer bitter en koffieachtig, daardoor totaal niet zoet. De afdronk is zeer droog, waarbij de complexiteit van dit bier ook nog duidelijk aanwezig is. In de verte is een vergelijking met Guinness denkbaar.
ANDECHS DOPPELBOCK (7,1%) Een aantal jaren geleden was ik reeds in de gelegenheid dit bier te proeven. Dit keer haalde ik dit bier zelf uit Duitsland en dat was geen straf. Sterker nog, door de mooie rode gloed, de volle schuimkraag de heerlijke hoppige geur vermengd met caramel maakt dit een van mijn favorieten. De smaak is eenvoudig met een fris zoete kruidige toets. Totaal niet plakkerig, maar wel lang aanwezig in het mondgevoel.
AVENTINUS (8,2%) Sinds de tijd dat ik in aanraking kwam met het drinken van speciaal bieren staat dit bier in mijn top3. Een troebele kleur (niet te koud serveren) vertroebelt niets. De geur is richting peer/abrikoos/bramen zelfs nootachtig. Vol romig met een lekker lang aangenaam mondgevoel. Frisse/zure/zoete geur en smaak. Afdronk is behaaglijk droog, maar blijft toch even hangen. Jammer dat de brouwer het maar 3 maanden per brouwt jaar en daarom is het helaas beperkt verkrijgbaar.
BARBAR WINTERBOK (8%) Een vreemde eend in de bijt? Eigenlijk wel. Maar aangezien dit bier gebrouwen wordt in de maanden oktober t/m december heb ik hem toch maar eens geproefd. Een romig, redelijk hopig en zoetmoutig bier. Sterke koolzuur, waardoor het bier wat wild aan doet in de mond. In de afdronk zit de honing verborgen.
BAVARIA HOOGHE BOK (6,5%) De kleur van dit bokbier is bruin/rood te noemen. De schuimkraag vol.Een bittere caramelsmaak in het begin eindigt redelijk droog en achterin de keel, net tegen het gehemelte. De geur is vrij moutig, ietwat vlak. De smaak is weldegelijk rond en romig. De nasmaak blijft lang hangen en kriebelt wat in de keel.
BIO BOK (6,5%) De Amsterdamse Brouwerij 't IJ brengt sinds enige tijd alweer dit bokbier op de markt.De kleur is robijn met een lichte troebeling. De geur is wat vlak. De smaak kent in de verte kruidige en bittere toetsen. De romigheid, de volheid is redelijk aanwezig. Toch kenmerkt het bier zich door een zoetzure smaak.
BOREFTS BOCK (6,2%) Licht amber/bruin van kleur. Zoet en redelijk massief moutig van geur en smaak. Geur lijkt wel op hars van een naaldboom. Voorts valt op dat de nasmaak erg lang te noemen is, terwijl het bier dan weer geen echte indruk achterlaat. Kent nog wel een tinteling achter op de tong.
BRAND DUBBELBOCK (7,5%) De Brand Dubbelbock was tot 5 jaar geleden een heerlijk vol moutig, kruidig, bitter en bovenal avontuurlijk bokbier. Maar daar is helaas niets meer van over. Hoewel de geur en kleur nog wel kunnen voldoen, is de smaak te vergelijken met suikerwater in het kwadraat. Hoe gek denkt de brouwer dat een bierconsument is. Terug naar de oorsprong van dit bier graag. Heren brouwers en schaamt u.
BUDELS BOCK (6,5%) Bij de eerste kennismaking dacht ik zoethout te herkennen. Verder viel de compacte schuiimkraag op. De smaak is voorst romig en vol. De afdronk is niet langdurig maar dat doet niets aan de smaakbeleving af. Misschien toch iets te zoet. Maar tegelijkertijd toch vol avontuur. Vaker proeven.
EXELSIOR BOCKBIER (6,5%)
Brouwerij de Kruydmolen uit Belgie doet vergeefse moeite om een lekker opvallend bokbier te brouwen. Dit bier is in mijn ogen veel te zoet en daardoor weinig enerverend. Proef heel in de verte wat caramelachtige bitterzoete toetsen, maar dan wel erg in de verte. Wel lekker doordrinkbaar.
EZELENBOK (7,5%)
Dit bier werd in 2001,2002 en 2005 gekozen als beste bokbier van Nederland. En slijm slijm, ik kon mij altijd vinden in die verkiezing. En ook dit jaar behoort dit bier tot de kanshebbers. Een mooie kleur met een wat dunne schuimkraag. De smaak kent moutige, koffie-achtige, caramelachtige toetsen. Zelf vond ik het houtig smaken met een veldboeket aan kruidigheid. Wat opviel in het begin was de hardheid van het koolzuur.
FIDLER TARWEBOK HAAGSE BIERBROUWERIJ (7%)
Proef ik hier perzik? Hmmm, merkwaadig. Zachtbitter van smaak en zeer vol. Ook een duidelijk geroosterde caramelsmaak te herkennen. Nasmaak ik wat smal en is een beetje te snel verdwenen. Het is een, met alle respect, een gemiddeld bokbier ook in kleur en bitterheid.
GRAMBERGER NAJAARSBOK (6,5%)
De kleur is mooi robijn rood met een warme gloed. Een beginsmaak van zoet, bitter en moutig. Later proef je duidelijk gebrande moutaccenten. Smaak zet zich vast op de gehele tong. Wellicht daardoor een lange nasmaak. Door alle smaakcomponenten ook in de achtergrond salmiak en zoethout.
GROLSCH HERFSTBOK(6,5%)
Door de jaren heen heeft dit bokbier telkens de titel suikerwater gekregen van mij. Echter ik moet terugkomen op eerdere proefbevindingen. Niet meteen een topper, maar de smaak is beter tot zijn recht gekomen. Dit komt waarchijnlijk door de veel mindere zoete smaak. Helaas is het nog te zoet om het bier van karakter te voorzien. Maar het drinkt wel lekker door. De nasmaak is helaas snel verdwenen en de gehele beleving blijft vlak.
GRUNN BOK (7,5%)
Bij uitzicht een mooi helder rood/bruin bier. Een mooie volle dichte schuimkraag. De geur is licht gebrand moutig met duidelijke carameltinten er bij. Redelijk bitter maar niet te zoet. Jammer dat hij enigszins wat waterig aandoet in de nasmaak. Maar algemeen een prima bokbier.
GULPENER (6,5%)
Ook de Gulpener brouwerij doet van zich spreken met haar bokbier. Mooi dieprood van kleur.De geur is redelijk zoet en redelijk moutig, totaal niet hoppig. De afdronk blijft lang hangen door de zoetheid, ondanks dat de afdronk droog te noemen is.
HERFSTBOK ALBERT HEYN (7%)
De kleur van dit bier is wat roestig bruin. De eerste paar slokken zijn zeer vlak, zorgen wel voor een warme onderbuik. Later als de smaak zich wat rond de tong heeft genesteld herken je vaag moutzoetige en bittere smaken. Echt overtuigend is dit niet. Zoals het bij andere soorten bokbier wel goed doodrinkbaar.
HERTOG JAN BOCKBIER (6,5%)
Hertog Jan brouwt een bijzonder goed bokbier, wellicht enigszins te gericht op de massa. Het is een zeer toegankelijk biertje met een echte bruin/rood herfstachtige kleur. De smaak is vrij zoet, maar niet te intens (proefde ik daar wat caramel?). De kruidigheid valt wat tegen, dor de zoetheid. Niet echt hoppig, maar wel met een zoetbittertje aan het eind van de smaak.
HEINEKEN TARWEBOK (6,5%)
Hoewel dit bier zich sterk laat vergeljken met de Amstel mbt kleur, schuimkraag en geur, zijn er toch wel wat verschillen merkbaar. Het kent een tamelijke zoete smaak, een matige afdronk(vlak) en is saai. Maar ja Heineken kennende zullen ze gebrouwen hebben naar de smaak van de massa. Het dient gezegd te worden, het bier drinkt wel lekker door.
HORN'S BOCK (7%)
Net iets bovengemiddeld bokbier. Vooral door de geur en de nasmaak maakt het bier bovengemiddeld. Duidelijk moutzoet met een volle romige en enigszins kruidige smaak. Een autenthieke mooie warme rode gloed kenmerkt het uiterlijk van dit bier.Had in de verte ook wel wat fruittoetsen.
HUNEBED BOCKBIER (6,5%)
Dit bokbier wordt "gebrouwen"door de Groningse Stadsbrouwerij. En net als het Grunn Bokbier kent het een mooie droge afdronk. Dit bier is toch wat voller van smaak, waarbij dezelfde smaak langer blijft hangen en zijn sporen achterlaat. De kleur is boeiend en de geur is wat vlakkig. Wel een typisch bittere en koffie-zoetachtige bijsmaak, die het bier net even anders maakt.
IJSBOCK (9%)
Nummeer 2 in de verkiezing van het lekkerste bokbier van Nederland. Al jaren brouwt SNAB een Ezelenbok die al eerder in de prijzen viel. Met deze Ijsbock timmeren ze wederom aan de weg. Zeer moutig en bitter bier. Door de extreme bitterheid lijkt het wel kruidig te worden. Hoewel het het zwaarste bokbier is dat ik gepreofd heb, is het voor mij een topper.
JOPEN BOKBIER (6,5%)
Geur van dit bier is fris en doet vaag denken aan groene weiden met wat verdwaalde kruiden. Mooie rode gloed in het bier met een mooie volle schuimkraag. Het bier kent een specifieke licht kruidige smaak die geen echte uitschieters kent. Er zit in de nasmaak een wazig net geen prettig aspect welke ik niet kan thuis kan brengen. De nasmaak blijft wel lang aanwezig. Iets plakkerig aan mijn gehemelte.
KLUYTSMANS BOKBIER (7%)
De Oijenbrouwerij brouwt ook dit seizoen weer een bobkier. Ik kan hier kort over zijn. Ik weet niet hoe dit bier van de tap smaakt. Ik proefde de gebottelde versie en ik proefde alleen maar jodium met een verschrikkelijke ziekenhuisgeur. Zodoende kan ik hem niet voorzien van commentaar.
LA TRAPPE (7%)
Een trappist die en bokbier brouwt? Jawel. Trouwens ook een witbier, maar dat terzijde. Dit bokbier is zeer donkerrood van kleur en kent een fruitige, zoete en hoppige geur. De smaak is zeer massief en kruidig met een behoorlijke zoetheid. Voor mij persoonlijk een doortastend bokbier die misschien wat minder toegankelijk is dan een ander.
LEUTE BOKBIER (7,5%)
In Belgie kent men nauwelijks het bokbier fenomeen. Toch zetten enkele Belgische brouwers weldegelijk Bokbier op de Belgische kaart. Zeer kruidig, mooi hoppig, vol van smaak. Wel even wennen, want de smaak komt hard aan. Niet echt subtiel, maar zorgt wel voor een aangename kriebel in de onderbuik.
LINDEBOOM HERFSTBOCK (6,5%)
Redelijk zoet bokbier, met een droge afdronk. Redelijk bitter en ook wel wat gebrandmoutig. Heel fijntjes wat caramelachtige verschijnselen. Wel weer een mooie rode gloed van het bier. Is net wat te vlak in mijn beleving om het bier avontuurlijk te noemen. Desondanks een goed doordrinkbaar bokbier. Als 3e gekozen in de verkiezing lekkerstebokbier van Nederland.
MIEGHELM BOKKENDONKS BOKBIER (7,3%)
Een van de bitterste en donkerste bokbieren van het moment gebrouwen in Nederland. De eerste indruk is het bier wat verwant aan een Engelse Porter. Ik word langzaam gek. Een heerlijk volle geroosterde smaak, zeer droog en aan het eind een appeltoets. Voor anderen zal dit bier wellicht geen bokbier mogen heten, maar ach; what's in the name.
MOENEBOK (6%)
Begint de smaak met fruit.In ieder geval de geur wel. Later wordt het bier vlak en matig. En dat is jammer het begon zo goed. In een later stadium kreeg ik een rookgeur binnen. Totaal niet bitter, maar met wel een mooie herfstgloed. Het bier zorgde niet voor de bekende warme gloed in de maag, die een herfstbok ook kan veroorzaken.
MONCHSHOF BOCKBIER (6,9%)
Was ik bijna overtuigd van mezelf dat Duitse Bokbieren meer avontuurlijke smaken in zich hebben dan de Nederlandse, proef ik deze. Wat een tegenvaller. Wel een mooie heldere buin/rode kleur, maar dan de smaak. Massief zoet waardoor er niet meer valt te proeven. Totaal geen gebrande moutige smaak, maar vooral zeer vlak. Nasmaak is snel verdwenen.
PELGRIM BOKBIER (6,8%)
Een zuur/zoetig bokbier. Met een duidelijke caramelgebrande volle smaak. Is misschien wat wild in het glas door het iets te vele koolzuur. Maar weer kruidig en droog in de afdronk. Voor mij een zeer positieve verrassing.
PIKANTUS, ERDINGER (7,3%)
Aangezien er over de term bokbier nog steeds veel te doen is, proefde ik maar weer eens een Duitse vriend. Tot mijn spijt nog nooit eerder gedronken en dat is dan weer jammer. Valt in dezelfe categorie qua smaakbeleving als Aventinus, Andechs en Unertl die ik geproefd heb. Met dit verschil dat de smaak wat aan de smalle, en toch niet irritante, kant blijft. Verder mooie fijne schuimkraag. De smaak is fris/ moutig en kent een nootachtige toets aan het eind.
SKENDELSE BOK (7%)
Zeer zoet (te vergelijken met oud bruin) en zeer moutig bokbier. Zeer mooie en dieprode warme gloed. Afdronk zeer vlak en de nasmaak is meteen verdwenen. Niet echt een avontuurlijk bokbiertje, maar wel een die goed doordrinkbaar is.
TEXELS BOCK (6,5%)
Dit bokbier heeft een heerlijke neus. Een scherpe caramelmoutgeur doet vermoeden dat het om een extreem lekker bockbier gaat. De smaak is zeer complex, enigszins te vergelijken met La Trappe Bokbier. Bramen, Aardbeien en Vanille vind je hier in terug. De nasmaak blijft vol hangen om later voorichtig weg te ebben. Een bokbier die eventjes nodig heeft om erkend te worden.
UNERTL WEISSBIER BOCK(7,5%)
Nu precies twee jaar geleden voor het eerst in cafe de Wildeman in Amsterdam gedronken. Terug in het Noorden bleek de Mitra het ook te verkopen. Dit jaar erg moeilijk te krijgen. Maar waarvoor al die moeite. Het bier is rood/bruin van kleur, een volle schuimkraag en kent een zeer fruitge geur; appel/peer/aardbeien. De smaak is geroosterd caramelmoutig en fluweel zacht door het met mate aanwezige koolzuur. Nootachtig met een frisse kers-toets kenmerkt de lange nasmaak. Bier net gekocht? Wel een weekje laten staan eer je haar gaat drinken.
URTHEL BOCK (7,5%)
Er zijn een aantal Belgische brouwerijen die ons doen trakteren op hun verzie van de herfstbok. Nou mag dit bier wat mij betreft, dit jaar, weer terug naar Belgie. Dit bier heet een te scherpe smaak van ijzer met jodiumcomponenten. Bovenal een te scherpe smaak aan alcohol.Dit alles overschaduwt het karkater. Wellicht is dit bier nog te jong? Volgend jaar beter.
US HEIT TWELS BOKBIER (6,5%)
Us Heit Twels Bokbier werd in 2004 gekozen tot het beste bokbier van Nederland. En met recht. Ook dit bier is avontuurlijk te noemen. Dat komt vooral door de smaak die tijdens het proeven nog evolueert. In het begin heerlijk bitter en afstandelijk. Na een aantal slokken een warme volle romige smaak met toegankelijke caramel, koffie en hoptoetsen. Voor mij een verrassend goed Bokbier.
VØLENBOCK (6,5%)
Het beste bokbier van 2006. Zeer verrassend, maar volgens mij wel terecht. Het is niet mijn super topper, maar dit bier zit er direct achter. Rijk van smaak. Niet te zoet, maar wel lekker bitter. Duidelijk moutig en een caramel gebrande smaak. Drinkt lekker door.
WAGENINGS BOCKBIER (7,2%)
Een zeer opvallende oranjekleur doet eigenlijk vermoeden dat het geen typisch bokbier is. De kleur neigt meer naar een tripel amber en is redelijk troebel. De smaak is massief zoet en daardoor weinig karakter. Nasmaak is licht plakkerig en blijft nauwelijks hangen.
WILDEBOK (6,5%)
De Scheldebrouwerij brouwt sinds het onstaan van de brouwerij al veel gerenomeerde speciaalbiertjes. Ook het Wildebok heeft reeds een goede naam. De geur is wat vlak en is weinig avontuurlijk. De kleur is mooi diep robijn/rood/bruin, met een prachtige glans. De smaak is in het begin heerlijk vol, kruidig, iets hoppig. De nasmaak is er bijna niet en dat vind ik erg jammer. Dat maakt de beleving van het bier enigszins vlakkig.


MIJN BOKBIEREN 2006
TOP 10

1)Mieghelm Bokkendonks Bokbier 9,75 ptn
2)Anchor Bockbier 9,74 ptn
3)Aventinus Doppelbock 9,73 ptn
4)SNAB IJsbock 9,71 ptn
5)Unertl Weiss Bock 9,70 ptn
6)SNAB Ezelenbok 9,59 ptn
7)La Trappe Bockbier 9,21 ptn
8)Erdinger Pikantus 9,20 ptn
9)Pelgrim Bokbier 9,02 ptn
10)Gulpener Herfstbok 8,98 ptn

Ik heb gelet op smaak, kleur, geur, uitzicht, koolzuurgehalte, nasmaak, mondgevoel. In vele gevallen bieren meer dan 2 keer gedronken en telkens weer bevindingen opgeschreven. Het laagste cijfer dat ik een geproefd bier heb gegeven was een 6 en het hoogste een 10. Het proeven van bokbieren 2006 duurde ruim 3 maanden eer de bieren hun definitieve waardering kregen. In totaal heb ik die periode 42 verschillende bokbieren geproefd.
Ik heb gelet op smaak, kleur, geur, uitzicht, koolzuurgehalte, nasmaak, mondgevoel. In vele gevallen bieren meer dan 2 keer gedronken en telkens weer bevindingen opgeschreven. Het laagste cijfer dat ik een geproefd bier heb gegeven was een 6 en het hoogste een 10. Het proeven van bokbieren 2006 duurde ruim 3 maanden eer de bieren hun definitieve waardering kregen. In totaal heb ik die periode 42 verschillende bokbieren geproefd.

top