Home
Bieren
Bierglazen
Links
Logo's
Merknamen
Zolder
Contact
GEDRONKEN
WINTERBIEREN en KERSTBIEREN 2008

Sinds 3 jaar treft u op mijn site een bokbierspecial aan. Deze bestaat uit mijn proefbevindingen van bokbieren Dit jaar wordt het bierproeven uitgebreid door een kerst-/winterbier special.
BOCQ (8,1%)

Een heerlijk kruidig en tegelijk peer/vanille achtige toetsen in de nasmaak. Lekker zacht en romig met een imponerende gebrande moutsmaak. Gelukkig niet te zoet.
BRAND SYLVESTER (7,5%)

Was ik over de herintroductie van de dubbelbock niet erg te spreken, de sylvester kan mij bekoren. Lekker droog, moutig en gebrand kruidig. De nasmaak blijft even aanwezig en ebt dan langzaam weg. Lekker mondgevoel zonder plakkerig te zijn.
BUSH de NOËL, Speciale Noël (12%)

Warm en opvallend kerstbier door zijn heerlijke zoetheid. Mooi rood amberachtige gloed in het bier. Nasmaak is wat smal, maar duidelijk aanwezig. alcohol smaak wel erg aanwezig.
CAULIER BLONDE NOEL (10%)

Het bier spoot letterlijk de fles uit en ik kon nog wat opvangen in mijn glas. De saturatie was erg wild en in het glas leek het wel een draaikolk van koolzuur. De smaak was daaraan zo onderheving dat ik onmogelijk dit bier zo objectief mogelijk kon beschrijven. Dit bier eerst maar even goed laten rusten. Later toen de storm achter de rug was, meerk je en licht zure banaan achtige smaak met vanille. Opvallend was verder de droge nasmaak.
CHOUFFE N'ICE (10%)

Jawel al een aantal jaren vaste gast van mijn kelder en later in het glas getapt. Ik heb wat met de bieren van La chouffe, maar ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat de bieren de laatste jaren wat gewoner zijn geworden. Dit winterbier bewijst gelukkig het tegendeel. Lekker kruidig, spannende afdronk en een mooie volle schuimkraag. Gelukkig staan er nog een aantal in de kelder voor een koude winteravond.
CHAPEAU WINTER GUEUZE (5,5%)

Prachtig bier dat door de lange rijpingstijd wat van haar typische gueuze achtige rinzigheid heeft verloren. Daarvoor in de plaats is een vol mnoutig en volle smaak gekomen. Het bier is daardoor ook lekker doordrinkbaar geworden
CORSENDONCK CHRISTMAS ALE (8,5%)

Al geruime tijd bij kerstbierminnend Nederland neem ik aan. Met andere woorden een oude bekende. Lekker vol moutig en bitter van smaak. In het begin wat massief stroperig van smaak. Lichte botersmaak. Nasmaak blijft lekker lang achter.
ELEGANT WINTERPRINSES (8,5%)

Ik dronk dit bier toen het haar houdbaarheidsdatum was gepasseerd. Daardoor was het even wennen door de port/vieux achtige smaak. Maar zelfs dan een lekker wamr biertje met een volle kruidige smaak.
ST FEUILLIEN CUVE DE NOEL (9%)

Een wat lichter van kleur zijnde kerstbier. Maar de smaak is er niet minder om. Lekker fris en zwaar tegelijk. Het heeft als eerste kennismaking wellicht wat weg van een tripel. Dat is niet zo verwonderlijk aangezien de peer/sinaasappelsmaak hier ook in lichte mate is terug te vinden.
de FONTEIN EULETEUL WINTER (8,5%%)

Een heerlijk vol kruidig aroma winterbier. Kleur is mooi met een bijna herfstbokachtige gloed. Nasmaak blijft lekker behaaglijk hangen.
GOLIATH CHRISTMAS(8%)

Wederom weer een heerlijk volmoutig en diep kruidig bier. Een heerlijke hopbitterheid vergezeld met vanille/peer met zelfs wat banaan.
GORDON CHRISTMAS (8,8%)

Al enige jaren vaste prik om te drinken rond deze tijd. Vol moutig, kruidig en rozijnachtige smaak. Een bier welke lekker doordrinkt en tegelijk een heerlijk vol mondgevoel geeft. Kun je ook rustig een jaar achteruit leggen. De smaak evolueert duidelijk.
GOUDEN CARLOUS CHRISTMAS (10,5%)

Mooie diepbruine rode gloed met mooie volle schuimkraag. SMaak van gebrand mout met een prettige kruidigheid en een heerlijke fluwelen zachte afdronk. Vol romig en biterrzoet kerstbier. Een topper voor mij, zoniet de lekkerste die ik geproefd heb.
GULDEN DRAAK VINTAGE CHRISTMAS ALE (6,5%)

Kleur is mooi amber/ rood maar daar houdt het positieve wel bij op. Valt wat tegen als je weet dat ik de Gulden draak een heerlijk bier vindt. Misschien was de verwachting wat hoog gespannen. Jammer ik had er meer van verwacht. Al met al een wat smal bier in smaak en beleving.
HERFORDER WEIHNACHT (5,6%)

Niet zoals de Nederlandse en Belgische winterbieren maar veel smaller van smaak. Kan dienst doen als dorstlesser of een opmaat voor het proeven van zwaardere kerstbieren. Wel kruidig maar de volle romige smaak ontbreekt.
JOPEN WINTERBIER (10%)

Het bier moet het afleggen in het geweld van de Belgische kerstbieren, hoewel het goed meekan komen. De smaak is wat smal en de nasmaak snel verdwenen. Het is wat je zegt niet echt een avontuurlijk winterbier. Het bier plakt niet maar ik ervaar het wel als erg zoet. De kruidige smaak is er wel, maar raakt ondegesneeuwd door de aanwezige zoetheid. Dit is wel een biertje om rustig van te genieten.
K9 WINTERALE (6,4%)

Dit keer een Amerikaans winterbier van de redelijk in Nederland bekende Flying Dog brewery. Een duidelijk warm en zoete smaak met een duidelijke hopbitterheid. De nasmaak is helaas wat snel verdwenen, maar de frisheid en doordrinkbaarheid maakt veel goed.
KERSTPATER CHRISTMAS BEER (7,4%%)

Wederom waren de verwachtingen hooggespannen. Maar nu kwam ik echt bedrogen uit. Mierzoet cola achtig bier wat maar niet loskomt van eerder genoemde associatie. Jammer.
KERSTVUUR 2007 (9%)

Redelijk kerstbier, maar mist het warme kruidige karakter van een echt kerstbier. Al moet gezegd worden dat dit bier er wel aardig bij in de buurt komt. De nasmaak is het sterkste punt. Droog en kruidig achter op de tong
KRUISHEREN WINTERBIER (9%)

Mooi dieprode kleur prachtig boeket en iets te wild in het glas. De eerste associaties die bij mij opkwamen bij het drinken van dit bier. Door de zeer aanweizge koolzuur komt de smaak pas laat op gang. Maar even een kwartiertje in het glas laten rsuten doet wonderen. De bittere en laurierkruidigheid is goed op elkaar afgestemd. Ook kent het bier een alcoholgeur.
LEFFE BIERE DE NOEL (8%)

Ik wist tot voorkort niets van het bestaan van dit bier. Maar mij ontgaat soms nog wel eens wat. Een lekker warm en kruidig bier die lekker koud gedronken kan worden en dan nog haar smaak niet verliest. Heerlijk zo op de namiddag als entree om later nog een ander kerstbier te nemen.
LEIKEIM WINTERTRAUM (5,7%)

Veel te dromen van dit bier valt er helaas niet. De Duiste winterbieren en weihnachtsbieren moeten het qua smaakbelveing afleggen tegen die van de Nederlandse en Belgische. Maar ik kan me voorstellen dat dit toch ook wel als behaaglijk bevonden kan worden. Een pils type met een kruidige toets.
LEROY CHRISTMAS (7,5%)

Weer een opvallende verschijning. De smaak is even graven maar daar komt het dan. Met andere woorden de smaak moet even loskomen van de koude grond. Dan het is vol, kruidig, houtig en abrikoos achtig van smaak.
ST MARTIN CUVEE DE NOEL (8,5%)

Aangenaam warm donker en hoppig bier. Mooi diepe rood/bruine gloed en een opvallende kruidige reuk. Voor het eerst dat me dat zo opvalt. Smaak is lekker intens en romig. Nasmaak is behaaglijk lang aanwezig.
NOEL CHRISTMAS WEIHNACHT(7,2%)

Mooi helder en zacht kerstbier met een fruitge en kruidige smaak en afdronk. Smaak blijft lang hangen en is licht plakkerig. Mooi bier om van te genieten.
PAUW WINTERTROTS ZWAAR BIER (8%)

Mooi helder en zacht kerstbier met een fruitge en zeer kruidige smaak en afdronk. Extra Laurier? Desondanks het zware accent, lekker doordrinkbaar en daardoor een verradelijk bier te noemen.
SCHELDEBROUWERIJ KERSTBIER (9,5%)

Ook van Nederlandse bodem komen lekker kerstbieren. Dit is daarvan een goed voorbeeld. Lekker fris, moutig en kruidig met een mooie diepe nasmaak.
SLAAPMUTSKE CHRISTMAS (7,4%)

Lekker fris, moutig en kruidig met een mooie diepe nasmaak.
SMISJE KERST (11%)

Op het eerste gezicht een mooi bruin/rood kerstbier met een wat dunnen schuimkraag. De smaak is zeer smal en uiterst zurig. Melkzuurbacterie? Nee geef dit bier maar aan de gootsteen. Mijn mond trok er van samen en er werd een aanslag op mijn smaakpappillen gepleegd. Het slechtste kerstbier welke ik gedronken heb. Jammer.
ST BERNARDUS CHRISTMAS (10%)

Een vol romig en bitterzoet bier met een vredige kruidige toets. Mooi diep bruin/rood van kleur. Nasmaak zet zich heel voorzichtig in de mond af. Een van de betere kerstbieren voor mij.
TONGERLO CHRISTMAS BLOND (6,5%)

Weer eens een licht gekleurd kerstbier. De smaak is lekker moutig en bitter en niet te zoet. Na een aantal slokken komt het echte karakter boven. De kruidigheid valt dan op samen met een droge afdronk.
TROGOTT WINTERBIER (5,6%)

Tintelend op de tong, maar de finesse ontbreekt. Heerlijk lekker kruidig, maar dit bier had ook voor een strong pilsner door het leven kunnen gaan. Zeg maar een pils met een kruidige bite. Niets meer en niets minder.
TSJ NO.11 X-MAS BREW (10%)

Hoewel het etiket wellicht mij op een verkeerd been zette is het een heerlijk bier. Het bier komt van brouwerij Deca, ook bekend als De Struise Brouwers en het is een Belgische experimentele brouwerij gelegen in de West-Vlaamse plaats Woesten, deelgemeente van Vleteren. Het bier is fris en erg jong met een diepe perzikachtige smaak. Achterop de tong huisvest een nootachtige toets.
TUBORG WEIHNACHTS PILSENER (5%)

Leuk biertje om je dorst mee te lessen. Zoals ik wel vaker heb geschreven een leuke starter. Het echte kerstbier heeft meer body aan kruidigheid en een romige afdronk. Dat mist dit bier in grote mate. Desondanks een pilsje met een lichte bite.
TURBOBOCK (10%)

Als eerste komt de wat zurige gistsmaak naar voren. Deze maakt later plaats voor een moutsmaak en een diepe alcoholbeleving. De kruisigheid is smal en de nasmaak redelijk. Ik denk dat dit bier als jong moet worden beschouwd. In ieder geval zal ik het nog wel eens proberen maar dan een maandje of 3 wachten met het openen van het flesje.
VAL DIEU ST ABBAYE BIERE DE NOEL (7%)

Weer een positieve verrassing op het kerstbierfront. Lekker gebrand moutig, kruidig en vol romig van smaak. Vanille, peer, abrikoos en banaan voeren de boventoon. Helaas is de nasmaak wat snel verdwenen. Wel een topkerstbier voor mij.
WINTERKONINCK(6,5%)

Redelijk bitter en opvallend kruidig bier. Nasmaak droog met kaneel, nootmuskaat, vanille toetsen
WINTERVRUND (6,5%)

Heerlijk bitter en opvallend kruidig bier. In de verte nootmuskaat, kaneel en laurier. Drinkt daarbij ook nog eens lekker door. Goed startbier om mee te beginnen.

38 verschillende kerstbieren geproefd

top