Home
Bieren
Bierglazen
Links
Logo's
Merknamen
Zolder
Contact


GEDRONKEN LENTEBIEREN 2011
MAART 2011 - MEI 2011

Dit seizoen 21 verschillende lentebieren geproefd.

In navolging van mijn bierproefspecials omtrent de Nederlandse Bokbieren, een special omtrent Belgische Kerstbieren nu dan eentje over lentebieren. Waarom? Gewoon omdat bier lekker is en ook menig lentebier niet te versmaden is. Helaas mag en kan elk bier zich lentebier noemen. Er is nog geen vastgelegde omschrijving voor. Wie weet....... De bieren heb ik nogthans thuis dan wel op een festival gedronken.

ALFA LENTEBOK(6,5%)

Heerlijk lentebier, lekker moutig en vooral niet te zoet. De nasmaak blijft heerlijk behaaglijk hangen. Drinkt ook lekker door.
ALTENMUNSTER MAIBOCK(7,2%)

Typisch een Duitse variant die zich laat kenmerken door een zoete, moutige afdronk met een hele magere hopbitterheid. Daardoor redelijk zoet maar ook weer heel goed doordrinkbaar.
BRAND LENTEBOCK(7 %)

Een wat betreft Nederlandse maatstaven een zwaardere versie. En dat is vanaf de eerste slok een duideljk te proeven. Het mondgevoel is zwaarder, door de redelijke massieve zoetheid en hopbitterheid. De frisheid is zijdelings aanwezig. Wel een romige fluweel zachte afdronk.
BUDELS LENTEBOCK(6,5%)

Evenals de herfstbok brouwt Budels een prima lentebok. Lekker bitter, droog en niet te zoet en wederom lekker doordrinkbaar.
BURG SPRINGBOK (6%)

OOk dit bier heeft de typische lentebier facetten in zich. Al worden die wat overschaduwd door de zoetheid die zich vooral in de nasmaak manifesteert.
EINBECKER MAI UR BOCK (6,5%)

Een vooral moutige variant. Ik ben geen bitterheid tegengekomen en door de frisheid en het behaaglijke koolzuurgehalte lekker doodrinkbaar.
EMELISSE LENTEBOCK (6,6%)

Ben toch bang dat ik de bieren van deze brouwerij wel erg lekker ben gaan vinden. Een aangename frisheid, diepte en zoete moutsmaak met een heerlijke hopbitterheid. Geweldige balans met het gevaar dat je gemakkelijk doordrinkt. De smaak blijft heerlijk behaaglijk hangen en is nooit irritant aanwezig.
GOUDEN CAROLUS EASTERN (9%)

Eigenlijk een bier welke niet geheel pas in dit rijte, maar ja het wordt in deze periode op de markt gebracht onder de naam: paasbier, dus ja. Maar dan meteen een heerlijk barley wine achtig bier dus om daar al te negatief over te doen. Sterker nog, hier kan ik meer van proeven. Fantastisch volmondig en kruisig bier, welke ook prima in de winter zou kunnen doorgaan als een winterbok. Super!
GROLSCH LENTEBOK(6,5%)

Stond in de koelkast en had daar beter kunnen blijven, wat een miskleun.
GRUNN LENTEBIER (6,5%)

Volmoutig, bitter en fris lentebier met een blijvende nasmaak zonder te plakken. Schot in de roos en ik hoop dat dit bier ook volgend jaar weer te drinken in de lente. Hoewel dit bier heeft ook talenten in zich om een zwoel zomerbiertje te worden.
GULPENER LENTEBOK(6,5%)

De Herfstbok werd door mij afgekraakt en ook deze afgrijselijke zoete varaiant kan de gootsteen in, jammer.
HB HOFBRAU MAI BOCK(7,2)

Gelukkig verkrijgbaar in 0,5l flessen, want als enige proef je hier de gebrande moutsmaak. Ook de okergele kleur is vervangen bij dit bier door een typische dunkles weizen kleur.
HAAKE BECK MAIBOCK(7,2%)

Redelijk zoet en verder weinig avontuur
HERFORDER MAI BOCK (6,6%)

Van deze brouwerij proefde ik al eens de weihnachtsbier en was daar zeer over te spreken. Ook dit ietwat kruidig lentebier is zeker een aanrader. De hopbitterheid zit hem vooral middenin de smaakbeleving.
HERTOG JAN LENTEBOK(7,2%)

Redelijk droog en moutig lentebier. Drinkt lekker door. Is gelukkig niet te zoet.
JEVER MAIBOCK7,2)

Opvallend droog en bitter lentebier, waarbij de smaak hoog in het gehemelte blijft hangen. Nasmaak ebt dan wel weer snel weg en dat is jammer.
JOPEN LENTEBIER(7%)

Een duidelijk kruidig en bitter lentebier die even wacht om gewaardeerd te worden. Het smaakpallet komt na een aantal slokken op gang en blijft dan wel even actief.
LEFFE LENTEBIER(6,4)

Mooi laten staan, totaal een vergissing als het gaat om een gedegen lentebier.
DE MOLEN LENTEHOP (7,2%)

Het eerste bier dat ik proefde op het bierfestival in Groningen. Heerlijk bitter en lekker droog in afdronk. De smaak blijft heerlijk behaaglijk in je mond hangen. Het mondgevoel is bijna fluweelzacht. Het bier is totaal niet plakkerig en vooral niet te zoet, zoals ik misschien wel had verwacht van een lentebock. Voor mij het lekkerste lentebier.
MOMMERIETE LENTEBOCK (6,5%)

Een ietwat zoetere variant met toch nog een duidelijk hoppig karakter.
OSTER FESTBIER(Hasen Brau, 6 %)

Een ietwat zoetere variant met toch nog een duidelijk hoppig karakter, waarbij deze erg open, makkelijk en toegankelijk in smaak is.

terug naar bieren